Publikováno: 30.11.2020 Autor: FÉR potravina
Česnek je velmi často používán nejen k dochucení pokrmů, ale i pro jeho zdravotní benefity. Jak tedy vybrat česnek aby byl pravdu dobrý?
Vybrat česnek se zdá být velmi jednoduchý úkol, je tomu opravdu tak?
Nákup česneku nemusí být až tak snadná záležitost. Vybírat totiž můžeme z mnoha variant. Nakupujeme-li česnek v obchodě, jedná se bez výjimky o sušený. S tím lze nakládat bez dalších omezení. Při kupování česneku v době sezóny a přímo od pěstitelů si domů můžete přinést i česnek čerstvý. Čerstvý česnek můžete použít bez jakýchkoliv úprav, pokud však máte v úmyslu jej skladovat, je třeba ho nechat vysušit.
Při nákupu česneku v obchodech může pomoci etiketa. Informace, které na ní nalezneme jsou zejména adresa prodávajícího, množství česneku v balení vyjádřené hmotností, případně počtem kusů, zemi původu a číslo šarže. Tuzemská produkce nestačí pokrýt domácí potřebu, proto se velká část česneku dováží ze zemí jako je Španělsko, Itálie, Egypt nebo Čína.
Z obchodního hlediska se česnek dělí podle barvy paliček a stroužků do čtyř, resp. pěti základních druhů:
Jarní bílý
Jarní fialový
Bílý česnek
Morado
Jednostroužkový (Solo) česnek
Při nákupu je třeba dávat pozor na vady, které česnek může mít. Všímejte se zejména změny barvy a tvaru. Hniloba, plíseň, i poškození škůdci se obvykle projeví zhnědnutím slupky a stroužků. Zhroucený tvar paličky také může prozradit vysychání stroužků. Při nákupu je třeba se také vyhýbat viditelně klíčícímu česneku.
Více o tom, jak vybrat česnek naleznete na: D-test: jak vybrat česnek A také test česneku na: D-test: Test česneku 2020