Publikováno: 09.07.2018 Autor: FÉR potravina
S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený na zahrádkách a terasách s rozpáleným grilem. Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, přáteli a příjemnou atmosférou. Tedy s faktory, které snižují všudypřítomný stres.
Výhodou grilování je, že u něj můžete zužitkovat téměř všechno – od pečiva, zeleniny, ryb a mořských plodů až po všechny druhy mas. Záleží jen na vás. V České republice se na grilech nejčastěji objevují kuřecí, vepřové a hovězí steaky, hamburgery z různých druhů mletého masa, ale roste také obliba grilované zeleniny, ryb či mořských plodů.
Grilování se možná zdá jako triviální činnost, kterou zvládne každý. Ale i tady platí některá pravidla, jejichž dodržováním můžete předejít celé řadě, převážně zdravotních, problémů.
Jaká úskalí na nás číhají?
Z hygienického hlediska je grilování nejméně bezpečnou přípravou pokrmů. Může při něm totiž docházet ke kontaminaci již tepelně upravených surovin syrovým masem nebo k tomu, že vlastní tepelná úprava není dostatečná. Grilování je totiž úprava pokrmů sálavým teplem při teplotách 250 až 300 °C. Zároveň by ale teplota uvnitř grilovaného masa neměla přesáhnout 100 °C. Je tedy velmi snadné na povrchu maso pálit a přitom ho mít uvnitř polosyrové. Abychom předešli onemocněním způsobených bakteriálními nákazami, musí být uvnitř masa dosaženo teploty 72 °C alespoň 10 minut. Je tedy lepší grilovat menší, tenčí plátky masa, aby se lépe propekly.
Problém může být i v marinádě – měla by být vždy čerstvá a vzhledem k venkovním teplotám v době „grilovaček“ by se měla vyndávat z lednice až těsně před grilováním.
Jaké suroviny vybrat?
No přeci ty ČESKÉ! Dobrou zprávou podloženou kontrolami je, že pokud budete kupovat vepřové z českých chovů, bude vše v pořádku beze zbytků antibiotik. I hovězí se dá dnes sehnat v podobné kvalitě. Pokud však nemáte možnost navštívit soukromého řezníka nebo získat masa přímo z chovů, tak se s klidným svědomím vydejte i do supermarketu. Třeba Penny Market má maso z českých chovů ve své privátní značce DOBRÉ MASO NA GRIL. Co se týká uzenin, tak i tady je většina výrobků privátní značky ŘEZNÍKŮV TALÍŘ českého původu a třeba Uherská klobása nebo slanina dosahují i na logo FÉR potravina.
Pokud před grilováním dáváte přednost opékání buřtů nad ohněm, tak si vyberte nejlépe opravdové špekáčky.