Publikováno: 24.04.2021 Autor: Daniel Kalmus
Jak jsou na tom výrobky s označením KLASA nebo Regionální potravina s kvalitou? Kontroly SZPI opakovaně ukazují, že dobře.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně uskutečňuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkami kvality – KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2020 potvrdily, stejně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.
V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 114 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech.
Dále inspektoři v roce 2020 hodnotili 75 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Pouze jedna nevyhověla požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků.
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejenom požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandartní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality – vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Chcete vědět o které potraviny oceněných národní značkou kvality KLASA a značkou Regionální potravina se jedná? Stačí se podívat na seznam z r. 2020, ketrý zveřejnila SZPI na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 18 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin.
Zdroj: SZPI