Publikováno: 25.06.2018 Autor: FÉR potravina
Budou se v Česku i nadále chovat slepice v hrozivých klecových chovech? A jak to bude s nabídkou vajec v supermarketech?
Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize odvysílané 18. 6. 2018 záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří až na kůži a namačkané na sebe v malých klecích. Mezi živými zde byly i mrtvé tlející kusy, které podmínky chovu nepřežily.
Reportáž upozornila na problém. Teď už je to na spotřebiteli.
Na nevyhovující podmínky klecových chovů slepic upozornil spolek Obraz - Obránci zvířat, který inicioval vznik petice. Zda byla zmiňovaná reportáž odvysílaná právě na základě této petice, to je momentálně asi nepodstatné.
Podstatné je, že se potvrdilo, že pokud chceme něco v oblasti potravin změnit, musí se o tom začít mluvit. A spotřebitelé následně mohou nákup dané potraviny odmítnout.
V některých obchodních řetězcích si budeme muset na lepší vejce počkat.
Všechny obchodní řetězce prodávající potraviny na českém trhu deklamovali, že přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Bohužel to ale nebude hned, protože není dostatek těch podestýlkových. S výjimkou internetového portálu Rohlík.cz, který svým zákazníkům nabízí z 80 % vejce z podestýlky, obchodní řetězce budou zcela bez klecových vajec nejpozději do roku 2025. S postupným získáním nových dodavatelů budou zvyšovat podíl podestýlkových vajec.
A jak poznáte, z jakého chovu vejce pochází?
Zcela jednoduše, na každém vajíčku je uveden kód složený z čísel a písmen. První číslo znamená typ chovu, první dvě písmena zemi původu a pak následují 4 číslice, které jsou zároveň registračním číslem chovu.
Zdroj: ČT, Obraz, Hospodářské noviny