Publikováno: 16.12.2020 Autor: FÉR potravina
Z výzkumného projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot) se vyhodí až 27 000 tun jídla ročně v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení.
V českých jídelnách a rychlých občerstveních se denně vyhodí až 45 kg hotového jídla a zbytků, což za rok činí zhruba 27 000 tun.
“V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin,“ říká Lenka Hebáková z Technologického centra AV ČR, ketré na projektu pracovalo spolu se společností Median, Ústave zemědělské ekonomiky a informací a spolekem Zachraň jídlo.
Výzkum zjistil, že 56 jídel se vyhodí v kuchyni, 30 zbývá na talířích po zákaznících a 14 tvoří hotové nevydané jídlo. Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků.
Výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně
Jídelny by mohly ušetřit díky objednávkové mu systému a úpravě velikosti porcí Fast foody by měly revidovat přísné firemní standardy pro kvalitu jídla (Nap ř. hranolky v jednom z fast foodů, kde výzkum probíhal, musely být zákazníkovi servírovány do 7 minut od usmažení. Pokud se do té doby nestihly vydat, putovaly do koše.).
Projekt RedPot se zaměřil na restaurace s rychlou obsluhou. Po úvodní fázi projektu, která se věnovala měření, proběhla debata se zapojenými řetězci o příčinách vzniku potravinového odpadu a ztrát a konkrétních možnostech, jak plýtvání potravinami redukovat. Uskutečnily se workshopy s dalšími klíčovými aktéry z oblasti veřejného stravování, státní správy, hygieny apod
Rozhovory s tvůrci projektu: https://bit.ly/3lyoUWh
Webová stránka projektu:
https://zachranjidlo.cz/redpot
Příručka ke stažení: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_prirucka.pdf
Plakát ke stažení: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_plakat.pdf
Metodika měření: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_METODIKA.pdf
Výsledky měření: https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/RedPot_Vystup1.pdf
Zdroj: Technologické centrum AV ČR (www.tc.cz)