Publikováno: 08.11.2022 Autor: Slunew
Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Kritéria pro zařazení potravin do jednotlivých kategorií evropského nutričního označení Nutri-Score se zpřísňují. Například červené maso nebo terciárně zpracované výrobky budou hodnoceny hůře než doposud.
O tom, že se chystá nové centrální značení na potraviny, které by bylo vodítkem k jednoduššímu výběru zdravých potravin jsem vám psali již před dvěmi lety. Zároveň jsme popsali i mechanismus výpočtu. A protože k tomuto systému byla řada připomínek, byl znovu přezkoumám a algoritmus výpočtu změně. je otázkou, zda je to dostačující a skutečně to povede k uváženějším nákupům potravin většinové populace.
Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Požadavky, podle kterých jsou potravinové výrobky zařazovány do kategorií označených písmeny od A do E a barvami od tmavě zelené po červenou (tj. od nutričně nejhodnotnějších po nejhorší), zpřísnila. Označení bude lépe odpovídat nutričním doporučením platným v Belgii, Francii, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, Španělsku a Švýcarsku.
Pro výrobce bude obtížnější získat oprávnění k označení výrobků písmenem A. Nově bude přísněji hodnocen obsah cukru či soli, ale také bílkovin a vlákniny, ale mění se rovněž pravidla pro skupinu ořechů, masa, olejů a sýrů. Ořechy a semena už nebudou patřit do kategorie ovoce a zeleniny, nýbrž k tukům a olejům.
Rostlinné oleje s vysokým obsahem nenasycených tuků, jako jsou například olivový, ořechový nebo řepkový olej, budou mít lepší Nutri-Score (B), zatímco margaríny dostanou C nebo D a máslo stupeň E. Některé tvrdé sýry dosáhnou na stupeň C díky obsahu vápníku. Polepší si celozrnné výrobky. Tučné ryby bez přidané soli budou mít lepší označení než doposud. U masa se bude rozlišovat mezi červeným a drůbežím tak, že méně produktů z červeného masa obdrží nejlepší stupeň A.
Během podzimu se očekává posun v hodnocení také v sektoru nápojů. Celkově mají všechny změny být známy do konce roku. Pak začne přechodné období, během kterého výrobci musí přizpůsobit obaly novým požadavkům.
Zdroj: dTest