Publikováno: 05.04.2022 Autor: Daniel Kalmus
Příprava hummusu doma je velmi jednoduchá a nepotřebujeme k ní více než 5 ingrediencí. Co ale hummus z obchodu? Je ve složení velký rozdíl? Bohužel kupované hummusy složením moc nepotěší. :(
Hummus lze kromě přípravy doma velmi snadno koupit také v obchodě. Takový výrobek se ale může od toho připraveného doma, s použitím několika základních ingrediencí, velmi lišit. Dle belgického testu může mít varianta z obchodu ve složení až o 16 ingrediencí více. Mezi nimi můžeme najít řadu aditiv a průmyslových ochucovadel.
Spotřebitelská organizace Test-Achats otestovala 18 hummusů prodávaných v supermarketech a srovnala je s klasickým receptem, který zahrnuje 5 ingrediencí (cizrnu, citron, česnek, sezamovou pastu tahini a sůl).
Výrobek, který se od klasické přípravy lišil nejvíce, obsahoval 16 dalších složek. V testovaných vzorcích bylo v průměru o 12 ingrediencí navíc, z toho průměrně 3 přídatné látky.
Pravý kvalitní hummus musí obsahovat 70-85 % cizrny a 12-15 % sezamové pasty tahini. V testovaných vzorcích však test zjistil v průměru 52 % cizrny (přesněji 35-70 %) a zhruba 9 % sezamové pasty, která ovšem ve dvou výrobcích zcela chyběla.
Cena domácího hummusu (5,19 eur za kilogram) je v belgických poměrech o něco nižší než cena kupovaného (5,45 eur za kilogram), srovnával se však průměr a pomazánka v některých obchodech stála i třikrát více.
Výroba hummusu je přitom skutečně snadná:
Rozmixujte 350 g uvařené cizrny. Přidejte k ní šťávu z půlky citronu, lisovaný stroužek česneku, 3 lžíce sezamové pasty a trochu soli. Podáváte-li hummus jako předkrm v malé misce, můžete na poslední chvíli přidat trochu olivového oleje.
Zdroj: spotrebitele.dtest.cz