Kvalita potravin v rámci Evropské unie
Publikováno: 24.07.2019
Autor:
FÉR potravina
Více cukru, méně masa, horší éčka. Podívejte se, jak se liší potraviny napříč Evropou
Internetovému deníku Aktuálně.cz jsme pomohli okomentovat výsledky studie, která porovnávala potraviny napříč Evropou. A jak to dopadlo?
- Studie posoudila 1 380 vzorků 128 různých potravinářských výrobků z devatenácti členských států. Ani tento vzorek však není reprezentativní z hlediska velké rozmanitosti potravinářských výrobků na trhu EU.
- Ve většině případů složení odpovídalo způsobu, jak byly výrobky prezentovány: 23 % výrobků mělo totožnou přední stranu obalu a totožné složení a u 27 % výrobků bylo signalizováno odlišné složení v různých zemích EU při odlišných předních stranách obalu.
- Celkem 9 % výrobků, které byly prezentovány jako stejné v celé EU, mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu totožná, ale jejich složení se lišilo.
- Dalších 22 % výrobků prezentovaných podobným způsobem mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu podobná, ale jejich složení se lišilo.
- Podle závěrů studie neexistuje žádný jednotný zeměpisný vzorec, pokud jde o používání stejného nebo podobného obalu pro výrobky s rozdílným složením. Zjištěné rozdíly ve složení testovaných výrobků navíc nezbytně neznamenají rozdíly v jejich kvalitě.
- Podle komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věry Jourové však rozdílné složení automaticky neznamená, že by výrobci záměrně šidili spotřebitele. Na tiskové konferenci Aktuálně.cz sdělila, že v některých případech má jiné složení opodstatnění.
- "Výsledky jsou smíšené," upozornil při zveřejnění studie maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska EK. "I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi Východem a Západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně," uvedl komisař.
- Dvojí kvalitu jako nepřípustnou zmínil v roce 2017 před Evropským parlamentem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Lidé z celé unie podle něj mají nárok například na stejně kvalitní "rybí prsty". Nyní už v EU platí nová pravidla, podle nichž může být tato praxe - pokud pro ni nejsou objektivní a legitimní důvody - zavádějící pro spotřebitele, a tedy nepřípustná.
Kdyby někoho zajímalo, jak dopadly všechny porovnávané potraviny, tak dokumenty s výsledky a komentář jsou dostupné v angličtině zde a zde.