Publikováno: 21.02.2018 Autor: FÉR potravina
Poctivé kysané zelí by mělo být plné zdraví prospěšných vitamínů a probiotických bakterií, které v době chřipkové epidemie jistě každý ocení. Velké množství kysaného zelí od různých výrobců však obsahuje látky, které do zelí není vůbec nutné přidávat.
V období chřipek a nachlazení je dobrý každý zdroj vitamínů. Jedním z nich může být i kysané zelí obsahující vitamín C v poměrně velkém množství.
Nejchutnější kysané zelí je, když si ho připravíme sami doma. Ne každý však na to má čas, a tak zavítá do obchodu a kysané zelí si koupí. Většina kysaného zelí, které je dostupné v obchodech, se stabilizuje solí a tzv. bakteriemi mléčného kvašení, které jsou velice prospěšné pro naše střeva.
Jen málokoho by napadlo, že i kysané zelí může být velice nekvalitní.
Z čeho se skládá poctivé kysané zelí?
Poctivé kysané zelí má obsahovat pouze zelí, kmín a sůl - nic víc, nic míň. Takové zelí máme v naší databázi zatím jen jediné. (třeba nám nějaké další přidáte) . Některé výrobky totiž neobsahují původní kvasný lák, ale vodu a pak jsou dokyselovány octem a bývají i aromatizovány, aby měly vůbec nějakou chuť - třeba jako tento výrobek. Bohužel není jediný.
Další “chemií”, se kterou se můžeme u zelí setkat, jsou konzervanty benzoan sodný E211, disiřičitan draselný E224, případně sorban draselný E202.
Informace o přidaných látkách zjistíte z etikety potraviny, ať už sami, nebo za pomoci naší aplikace FÉR potravina.
Co však zjistit nelze, je reálný obsah vitamínu C nebo probiotických bakterií. Tohle hodnotil časopis dTest. Výsledky testu bohužel vidí jen jeho předplatitelé. Nicméně komentář k těmto výsledkům natočili redaktoři Černých ovcí ČT1, se kterými v oblasti potravinových témat velmi často spolupracujeme.
Jak konzumovat kysané zelí, aby bylo pro naše zdraví stále prospěšné?
Nejvíce živin v zelí zůstane zachovaných, když ho budeme konzumovat za syrova - třeba jako salát. Například velmi jednoduchý přílohový salát můžete připravit ze zelí, mrkve, jablka a ozdobit ho třeba vlašskými ořechy. Salát k večeři pak připravíte ze zelí, pomeranče, jablka a nivy, případně lze ještě vylepšit hroznovým vínem a na ozdobu opět použít vlašské ořechy.
Tepelně zpracované kysané zelí pak může posloužit jako klasická příloha (vepřo-knedlo-zelo), případně jako nastavení bramborové kaše nebo součást těsta na bramboráky. Možností je mnoho a není tedy potřeba jíst zelí jen v jedné podobě.