Publikováno: 29.06.2021 Autor: FÉR potravina
Co takhle makové buchty, kdo by neměl rád vzpomínku na dětství. nebo módní trend rostlinných nápojů - i zde se mák začíná prosazovat. Ale jak je to s jeho kvalitou a bezpečností? Na to si posvítili redaktoři dTestu.
Osmnáct vzorků se ocitlo pod drobnohledem laboratorních přístrojů a výsledky testu nepříjemně překvapily. Kvůli vyšším hodnotám nežádoucích látek šest vzorků celého i mletého máku zcela propadlo.
Odborná laboratoř prozkoumala deset vzorků mletého máku a osm s celými semeny. Mletý mák bude senzoricky pravděpodobně vždy horší a také náchylnější ke žluknutí. Jelikož požadavky vyhlášky na čistotu se na něj nevztahují.
Mletý mák bývá zpravidla ošetřený takzvanou termostabilizací. Což je úprava mletých semen horkou párou, která zároveň může negativně ovlivnit jejich chuť a vůni. Termostabilizace také zabraňuje nechtěným chemickým procesům v porušených semenech a zhoršování jejich kvality. O použití této úpravy musí být spotřebitel vždy informován na obalu.
„Mezi deseti testovanými vzorky mletého máku, deklarovaly termostabilizaci všechny vyjma jednoho. Šest z nich uvádělo Českou republiku, jako zemi původu a tři zemi původu neuváděly“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmanová
Vyhláška stanoví mimo jiné nejvyšší povolený obsah vlhkosti, jehož smyslem je zabránit množení mikroorganismů. Dále pak maximální podíly nežádoucích příměsí (nečistoty nejrůznějšího charakteru, semena jiného máku a jiných plevelných či jedovatých rostlin).
„Polovina výrobků neměla se splněním požadavků větší problémy, čtyři si však odnesly dostatečné hodnocení, protože některé z předepsaných kritérií nedodržely. Nesplnění byť jediného se pak negativně projevilo na celkovém hodnocení jakosti," vysvětluje Hana Hoffmannová. Příliš vysokou vlhkost dTest zjistil u máku bio nebio nebo u vzorků Allnature Mák modrý Bio a Country Life Mák modrý Bio.
Detailnější informace k obsaženým hodnotám nežádoucích látek a výsledkům testu naleznete na internetovém portálu bezpečnosti potravin a na dTest.