Publikováno: 08.10.2021 Autor: Kalmus
Jak obstál konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě z pohledu kvality, bezpečnosti, chuti a dodržování deklarované hmotnosti. Na to se zaměřil d-Test ve svém testu a my se rozhodli Vám o tom říct.
Rychlý oběd, večeře nebo chutná pomazánka? To všechno lze za pár minut vykouzlit s pomocí jediné konzervy tuňáka.
Konzervy s tuňákem jsou v česku nejčastěji nakupovanými rybími konzervami. Pro výběr té nejlepší vám přináší d-Test výsledky testů devíti konzerv tuňáka ve vlastní šťávě z českých obchodů a jako bonus ke dvěma vzorkům pro srovnání připojili i jejich německé dvojníky, výsledky překvapily.
Na celkové známce mělo největší podíl senzorické hodnocení. Při něm se hodnotilo, zda obsah konzervy odpovídá deklarované jakosti. Na každé tuňákové plechovce najdeme povinné informace o formě masa, kterou výrobce použil. Od nejlevnější drtě, přes kousky, kusy až po celé filety. Požadavky na vzhled pro každou z těchto variant jsou nadefinovány legislativou. Senzorické hodnocení výrobků pak ukázalo, že konzervy s celými kusy tuňáka měly s dodržením předepsaných požadavků o něco více problémů než konzervy s pouze kousky.
Rybí tuk je ceněný pro jeho výživově příznivé složení, proto samozřejmě nemohlo jeho dodnocení a nalýza chybět. Bohužel ale zjištění příliš lichotivé není - v tuňákových konzervách rybího tuku moc nenajdeme :( .
Následovala kontrola nežádoucích látek. Test se zaměřil na histamin, což je jeden z výsledků kažení rybího masa a zároveň jde o látku, která může způsobovat vážné zdravotní problémy. V tomto ohledu vyšly z testu všechny tuňákové konzervy jako zcela bezpečné. Množství těžkých kovů (rtuť, kadmium a olovo) také u žádného z výrobku nepřekročilo legislativou dané limity.
A jak výrobci dodržují deklarovanou hmotnost obsahu konzerv a samotného rybího masa? Při vážení ryby včetně nálevu nebyly žádné problémy, v případě samotného rybího masa však váha několikrát ukázala nižší číslo, než bylo uvedeno na etiketě.
A německé konzervy ve srovnání s těmi od nás? Z pohledu českého zákazníka nejméně příjemné rozdíly byly v ceně. Německé konzervy byly levnější, navíc obsahovaly větší množství samotného rybího masa.
zdroj : dTest