Publikováno: 08.08.2021 Autor: Daniel Kalmus
Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Ale určitě s shodneme v tom, že ta nejlepší je domácí a ne z pytlíku. Nicméně ve spěchu po něm sáhneme. Tedy tentokrát přinášíme test dTestu polévek "do hrnečku".
Polévky v sáčku nemají ve světě zdravé výživy zrovna nejlepší pověst. Hlasy kritiků zní jasně - prý jsou plné chemie, soli a okolo suroviny, ke které se hlásí jen prošly. Navzdory tomu o nich v posledních měsících zájem rostl. Co ukázaly výsledky dTestu?
V tomto testu bylo do laboratoře zasláno 13 vzorků rajských polévek do hrnce i hrnečku zakoupených v českých obchodech, u jednoho vzorku byl pro srovnání zakoupen tentýž produkt také v německém obchodě. Test se zabýval několika tématy, která se s polévkami z pytlíku spojují nejčastěji. Byl to skutečný obsah rajčat, obsah soli a glutamátu.
Z laboratoře přišly většinou dobré zprávy. Při měření rajčatové složky se ukázalo, že rajská polévka v sáčku ukrývá podobný obsah rajčatové sušiny, jako rajská polévka, kterou bychom si z protlaku uvařili doma. Co se obsahu soli týče, i ten je identický v porovnání s polévkou domácí. V klidu mohou zůstat i zákazníci, kteří se vyhýbají glutamátu, ten se ve složení žádného z výrobku neobjevil. Přesto na kyselinu glutamovou laboratoř v polévkách narazila a v tomto ohledu se mezi jednotlivými vzorky objevily celkem zajímavé rozdíly.
V čem polévky příliš nenadchly byla chuť a bohužel se také ukázalo, že čím čistší složení, tím slabší výsledek na talíři.
Výsledky celého testu můžete najít na - dTest: Test rajských polévek 2021.
Zdroj : dTest
A pokud jste dostali chuť na poctivou rajskou polévku, zkuste jeden z receptů z naší databáze.