Publikováno: 23.10.2020 Autor: FÉR potravina
Při správném výběru a vhodné úpravě ovoce a zeleniny nemusí být vždy mražené produkty horší než ty čerstvé.
Ovoce a zelenina obohacují náš jídelníček o řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a také vlákniny, které slouží k předcházení různých chorob. Často jsou považovány za nejlepší v čerstvém stavu, zatímco mražené a konzervované vnímáme jako náhražku.
Někdy to může být však naopak. Doba od sklizně do okamžiku, když se ovoce a zelenina dostanou do obchodu, může trvat týdny a během této doby se obsah živin mění. Zelenina určená k zmražení se naopak těsně po sklizní blanšíruje párou, aby se zničily enzymy způsobující její znehodnocení. Následně je rychle zmražena, což zachovává chuť a nutriční hodnoty. Mražené suroviny můžete bez obav použít, když čerstvé nejsou k dispozici, výhodou bývá i nižší cena.
U zavařování je to trochu jinak. Plné plechovky nebo sklenice se při výrobě utěsní a poté zahřejí na vysokou teplotu, která sice ničí škodlivé bakterie a brání zkažení, zároveň však tento proces může zničit některé živiny – například vitamín C a vitamíny skupiny B, které jsou citlivé na teplo. U některých živin naopak zavařovací proces může zlepšovat jejich stravitelnost a jejich využitelnost organismem.
Při výběru zmrazeného ovoce a zeleniny bychom se měli zaměřovat na to, aby produkt neobsahoval přidaný cukr nebo sůl.
Zdroj: Dtest