Publikováno: 26.06.2022 Autor: Slunew
Myšlenka vytvořit umělé maso, aniž bychom k tomu potřebovali zvířata, existuje již dlouho.
Základními technologickými kroky přípravy masa z buněčných kultur jsou výběr linií kmenových buněk, příprava kultivačních médií, množení buněk v bioreaktorech a jejich následná diferenciace a zrání na tkáňových nosičích.
Na přípravu 10-100 kg umělého masa je zapotřebí 1012-1013 buněk. K jejich množení je nutné použít speciální kultivační média, která obsahují bazální médium (zdroj základních živin), sérum či náhražky séra a buněčné signální molekuly.
Na přijetí či odmítnutí masa z buněčných kultur trhem si budeme muset patrně ještě pár let počkat. Stále chybí legislativní vymezení a zejména detailní výzkum biologických nebo chemických nebezpečí, jejichž přítomnost zatím nelze v mase z buněčných kultur vyloučit.
Kompletní článek obsahující historický vývoj technologie přípravy masa z buněčných kultur, definici a legislativní ukotvení, základní technologie přípravy umělého masa až po diskuzi o přijetí takového masa spotřebiteli nalezenete zde.
Autor článku: doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA, Veterinární univerzita Brno
Zdroj: Společnost pro výživu