Publikováno: 24.10.2019 Autor: FÉR potravina
Zdravý rybí tuk nebo-li omega 3 je velice cennou látkou, ale bohužel je ho nedostatek. Můžeme ho nahradit řepkou?
Rybí tuk (omega 3) je zdravý velice prospěšnou látkou, a to především díky obsahu mastné kyseliny. Ale ví se, že ani všechny volně žijící ryby v kombinaci se všemi uměle chovanými rybami nemohou pokrýt nutriční doporučení všech lidí na planetě. Toto nutriční doporučení je jíst minimálně dvakrát týdně porci severských tučných ryb.
S řešením možná přišla firma americká firma Cargill, která nově vyvinula řepku, která také obsahuje omega 3 a mohla by nám tak dodat tuto potřebnou látku a zároveň snížit poptávku po rybách. To je velice důležité z hlediska udržitelnosti rybí populace v mořích a oceánech.
Proč je omega 3 tak důležitá? Pomáhá předcházet zánětlivým onemocněním lidem ve vyšším věku. Náklady na léčbu těchto onemocnění jsou odhadem z roku 2014 zhruba 500–600 miliard Kč ročně. Nedobrou zprávou je, že při měření indexu omega 3 v Česku se zjistilo, že jej plníme jen z necelých 50 %, což není dostačující.
Zdroj: SZU a Bezpečnost potravin