Publikováno: 02.10.2020 Autor: FÉR potravina
S cílem omezení vzniku chorob štítné žlázy u lidí všech věkových kategorií, EU stanovila maximální povolený obsah chloristanů v potravinách.
Chloristany jsou soli kyseliny chloristé. Možný výskyt v potravinách je z různých důvodů. Jsou přítomny v přírodě, tvoří se v atmosféře, mohou být v půdě a pronikat do podzemních vod.
Do zeleniny se dostávájí zejména kvůli člověku, příkladem mohou být dusíkatá hnojiva a výroba, použití a likvidace pohonných hmot či výbušnin. Dále také rozklad chlornanu sodného, který se používá jako bělidlo nebo dezinfekce a následně může kontaminovat vodní zdroje.
V EU není současně povoleno používání těchto látek v přípravcích k ošetření rostlin ani v prostředcích k prevenci nebo boji se škůdci a chorobami. Rezidua chloristanu v potravinách v Evropě jsou hlavně z některých chlorovaných prostředků k čištění vody nebo dezinfekci potravin. Nejčastější výskyt těchto látek je v listové zelenině a plodinách ze skleníků
Chloristany brání organismu správně přijímat jód. ESFA dospěla k závěru, že mírný až střední nedostatek jódu může představovat závažný problém u mladších věkových skupin. Krátkodobá expozice může také ovlivnit zdraví kojenců a malých dětí.
Opatření, které mají snížit přítomnost chloristanů v potravinách zahrnují uplatňování správných zemědělských postupů, zejména při hnojení, čistění a dezinfekci potravin a zařízení
Nařízení s povinnými limity bylo zveřejněno v květnu 2020 pod číslem 2020/685. Nařízení stanoví maximální přijatelné množství chloristanu v ovoci, zelenině, bylinných a ovocných čajích, v kojenecké a následné dětské výživě, v potravinách pro zvláštní léčebné účely, v potravinových produktech a dětských potravinách na obilninové bázi. Nové opatření platí od 1. Července 2020.
Zdroj: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8247/eu-navrhla-omezit-chloristany-v-zelenine