Publikováno: 03.04.2021 Autor: FÉR potravina
Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a proto jsme pro vás připravili několik tipů pro sváteční tabuli.
Letošní Velikonoce jsou bohužel poznamenány všude přítomnou situací kolem COVID-19 epidemie. Tedy běžné koledovačky nebudou. Proto jsme se rozhodli letos nepomáhat při výběru "sladkostí" na pomlázku, ale nabídnout několik, pro mnohé nejspíš netradiční recepty.
Již všude raší mladé kopřivy, které jsou plné vitamínů, minerálních látek a enzymů, které naše tělo po zimě potřebuje více než kdy jindy. Kopřivy můžeme použít do nádivky nebo si z nich udělat pomazánku.
Kopřivová pomazánka:
· 4 ředkvičky
· 1 tofu natural
· 1 hrst mladých kopřiv
· 1 lžička lahůdkového droždí
· špetka soli
Ředkvičky nakrájíme (nastrouháme) na tenké plátky a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a namažeme na dobrý žitný kváskový chléb.
Většina z nás pak na Velikonočním stole má buď mazanec či beránka. My vám nabízíme beránka trochu jinak.
Makový beránek s mrkví
· 2,5 hrníčku špaldové mouky
· 3/4 hrníčku mletého máku
· 1/2 hrníčku cukru (třtinového)
· 1/2 hrníčku mléka
· 1/2 hrníčku vody
· 1/2 hrníčku řepkového oleje
· 2 vejce
· 1 mrkev
· 1 vanilkový lusk
· 1 lžička citrónové kůry
· 1 lžička kypřícího prášku (bez fosfátu)
V misce smícháme mouku, najemno nastrouhanou mrkev, kypřící prášek a mák. Pak přidáme rozemletá semínka vanilky a nastrouhanou citrónovou kůru. V druhé misce utřeme vejce s cukrem, přidáme mléko, vodu a nakonec olej. Poté tekutou směs vmícháme do sypké. Vypracované těsto vlijeme do předem máslem vymazaná a moukou vysypané formy. Přiklopíme horní částí a dáme do předehřáté trouby na 180°C na cca50-60 minut.
Dobrou chuť FP