Publikováno: 21.02.2021 Autor: FÉR potravina
Víte nebo nevíte, co potraviny nového typu jsou? A víte kdy a jestli vůbec se mohou běžně prodávat? Některé takovéto potraviny jsou zcela nové, některé jsou prověřené již staletími, jen na jiném území než v Evropě.
Co si představit pod pojmem potravina nového typu a jak se takové potraviny schvalují?
Tento pojem označuje něco jako nejen nové, ale také neobvyklé nebo inovativní. V Evropské unii považujeme potraviny za „novel“ pokud nebyly konzumovány před květnem 1997 ve větším množství.
V průběhu historie jsme do naší stravy přidávali postupně nové potraviny – již zmiňované „potraviny nového typu“. Potraviny ze všech koutů světa, jako je kukuřice, brambory, rajčata, rýže, nudle a také káva. Tyto potraviny pro nás byly také nové, dnes je již ale konzumujeme naprosto běžně, některé z nich i každý den. Mezi potraviny, které jsme do naší stravy zařadili teprve nedávno patří třeba chia semínka, quinoa nebo baobab.
Všechny potraviny nového typu a potraviny, které jsou tradiční v zemích mimo EU musí být označeny jako bezpečné předtím, než je začneme konzumovat ve vetší míře. Předtím, než je povoleno s nimi obchodovat v rámci EU, musí zde být záruka, že se tyto potraviny bezpečně konzumovali po dobu nejméně 25 let.
Vzhledem k rozmanitosti potravin ve světě, budou potraviny nového typu do naší každodenní stravy i nadále přibývat.
Podívejte se na informační video EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin)