Publikováno: 23.10.2014 Autor: ZdraváPotravina.cz
Od 13.12.2014 přichází nové nařízení týkající se povinnosti informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech a nápojích.
Všechny stravovací provozy budou povinni formou písemného sdělení informovat strávníka o všech alergenech, které jsou v daném pokrmu (či nápoji) přítomny a byly do pokrmu v rámci přípravy přidány. Tato informace bude umístěna na viditelném místě přímo v jídelním lístku, vyvěšením nebo předložením písemné informace po osobním vyžádání. Při objednávce pokrmu např. přes internet musí být informace uvedeny přímo na webových stránkách, aby byly k dispozici zákazníkovi v okamžiku odběru pokrmu.
Dle směrnice 1169/11 EU podléhají legislativnímu značení následující potraviny:
1) Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující bílkovinné látky, které u přecitlivělých jedinců způsobují poruchu imunitního systému, kdy na neškodné látky reaguje tělo negativně. Ty jsou pak napadány imunologickou obranou organismu. Imunitní systém tvoří protilátky, které se specificky váží na alergeny a vyvolávají alergickou odezvu. Dochází k uvolňování signálních molekul do krve, což okamžitě vyvolá typické symptomy pro potravní alergii (zpravidla hodinu po požití). Nejčastější projevy jsou kýchání, svědění, otoky, kopřivka, svědění rtů, nadýmání, dýchací potíže, nevolnost, křeče, průjmy. V ojedinělých případech může vyústit k anafylaktickému šoku. Pro vyvolání alergické reakce je třeba určitého množství alergenu, které je specifické pro každého jedince.