Publikováno: 02.09.2022 Autor: Slunew
Kromě zcela běžně používaného lecitinu byl schválen k použití i lecitin z ovsa.
Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu momentálně jen v kakaových a čokoládových výrobcích jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E322a.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin yhodnotil bezpečnost ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a ve svém stanovisku a dospěl k závěru, že u ovesného lecitinu neexistuje žádné bezpečnostní riziko při jeho použití jako potravinářské přídatné látky, pokud jde o navrhované způsoby a úrovně použití. Je proto vhodné povolit použití ovesného lecitinu jako emulgátoru v kategorii potravin „kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice 2000/36/ES“ při maximálním množství použití 20 000 mg/kg.
Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej bohatý na polární lipidy, zejména galaktolipidy. Vyrábí z ovesných zrn potravinářské jakosti, která se prosévají a extrahují pomocí etanolu při zvýšené teplotě za účelem získání surového extraktu lipidů. Tento surový extrakt prochází vícestupňovým odpařováním a filtrací, jejichž prostřednictvím vzniká surový ovesný olej, který je oddělen, odpařen a filtrován za účelem produkce ovesného lecitinu.
Působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tím, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků. Umožňuje také snadné přečerpávání roztavené čokolády během zpracování a hlavně brání i tomu, aby se na povrchu výrobků během skladování tvořil tukový květ (šedavý povlak).
Zdroj: PotravinyInfo.cz