Publikováno: 16.07.2021 Autor: Slunew
Pokusů o usnadnění nákupu zdraví prospěšných potravin bylo už mnoho. Uspěje NutriScore nebo je to jen další výkřik do tmy?
Co to je NutriScore jsem zde psali už několikrát. Zde úplně základní informace o systému. Zde už jsme dávali i nějaké odkazy na již zhodnocené výrobky. A zde informace o hromadné výzvě k zavedení tohoto skóre.
Laik prozatím moc netuší. Co Nutri Score ale vyvolává mezi odborníky? Někteří jsou nadšení, že konečně bude nástroj k hodnocení zdravosti – tedy kombinace toho, co bychom v potravě moc neměli mít (nasycené tuky, sůl, hodně energie…) a druhé straně toho, co je potřeba (vláknina, zelenina, ovoce)…a to je přesně ten důvod, proč se zde tábory rozchází. V negativních bodech jsou živiny, kdežto v pozitivních de facto už potraviny…takže máslo, jakožto přirozená potravina, ale z podstaty svého původu plná tuku – tedy energie nám vychází v červeném značení, kdežto margarin, plně průmyslově zpracovaná potravina ve značení o 2 stupně lepší. Podobně je na tom třeba losos – bohužel, je příliš tučný☹…ale to je v pořádku, tak to přeci má být.
Pěkně byl tento problém rozepsán ve článku na aktuálně.cz od redaktorky Pavli Adamcové. Jsme rádi, že jsme mohli taktéž přispět.
Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani