Publikováno: 21.10.2016 Autor: ZdraváPotravina.cz
Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.
Státní zdravotní ústav (SZU), potažmo jeho část - Centrum zdraví,
výživy a potravin (CZVP) se sídlem v Brně vytvořil a obhospodařuje webovou
stránku NUTRIVIGILANCE. Tento projekt byl spuštěn v roce 2014 a stále
běží.
Smyslem tohoto projektu je sběr informací o negativních zdravotních
účincích po konzumaci potravin vybraného druhu. Tedy jakožto spotřebitel máte
možnost podělit se o svoje případné reakce na některé potraviny.
V současnosti lze pozorovat obrovský nárůst počtu různorodých
potravin/doplňků stravy na trhu v ČR a celé EU. Roste také počet pokusů o
falšování potravin. Všechny “nové” potraviny, či dokonce jejich jednotlivé
výrobní šarže, nelze z hlediska negativního působení na lidský organizmus
předem nezávisle otestovat, a proto se mohou v populaci milionů jedinců objevit
po jejich konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní reakce, které mohou vést i
k vážnému poškození lidského zdraví.
CO SE
MYSLÍ TZV. NEŽÁDOUCÍ ZDRAVOTNÍ REAKCÍ?
Nežádoucí
reakce je každá taková reakce organismu, která je vzhledem k momentálnímu
zdravotnímu stavu člověka, v tomto případě konzumenta, nepříznivá a
nezamýšlená. Reakce se může objevit krátce po konzumaci potraviny nebo i s
časovým odstupem (hodiny, dny, týdny…). Příklady nežádoucích zdravotních
reakcí:
KTERÝCH
POTRAVIN SE NUTRIVIGILANCE TÝKÁ?
Jedná se
především o potraviny, u nichž není plně historicky známé působení na lidský
organizmus - potraviny nového typu, doplňky stravy a potraviny s přídatnými látkami („éčky“).
Nutrivigilance nezahrnuje potraviny/nápoje, které vyvolaly nežádoucí zdravotní
reakci, kterou Váš lékař klasifikoval jako infekční alimentární onemocnění (např.
salmonelóza, kampylobakterióza…). Pokud jste Vašeho lékaře s obtížemi
nenavštívili, nebo si nejste jisti, hlášení o nežádoucí zdravotní reakci po
konzumaci potraviny lze na Státní zdravotní ústav podat.
Podobnost
lze nalézt v již existujícím systému Farmakovigilance fungujícím v ČR pod
záštitou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který spočívá ve sběru informací o
negativních zdravotních účincích po užití léčivých přípravků.
Pokud Vás
projekt zaujal, případně chcete přispět svým zkušenostmi, tak více na stránkách projektu.