Publikováno: 25.06.2020 Autor: FÉR potravina
Pokud nejste zrovna milovníkem kávy, možná si občas dopřejte nějakou náhražku jako je melta, cikorka či jiná „káva“. Chcete se o těchto náhražkách dozvědět více?
Proč vůbec náhražky kávy vznikly? Bylo to především proto, aby nahradily drahou kávu, kterou si né každý mohl dovolit. Dnes je však kávy dost a je cenově dostupná. I přesto se náhražky těší oblibě. Náhražky kávy konzumují především lidé citliví na kofein a také lidé, kteří chtějí žít zdravě a náhražky kávy volí pro jejich zdravotní účinky.
dTest porovnal 17 druhů náhražek kávy, tzv. kávovin. Porovnávaly se vzorky všemožných náhražek – melta, čekanková cikorka, sladové směsi, obilné směsi, ...
Dle slov Hany Hoffmanové, šéfredaktorky dTestu, sice kávoviny neobsahují kofein a antioxidanty, za to ale obsahují cenný inulin (probiotickou vlákninu). Tu však najdeme jen ve výrobcích s čekankou.
Dále se káva a kávovina liší v podílu vlákniny. Zatímco pravá káva má vlákniny méně – kolem 19 g na 100 g, kávoviny mohou mít až 31 g na 100 g.
Potom jsou to sacharidy. Zatímco vyšší podíl vlákniny je plus, tak vyšoký podíl sacharidů je spíše na škodu. Kávovina může obsahovat 0 %, ale také závratných 67,1 % cukru.
Zdroj: dTest