Publikováno: 20.03.2017 Autor: Zdravá potravina
"Oříškové" pomazánky - povětšinou jen velké množství cukru a tuku. Co dalšího ale ještě mohou tyto pomazánky obsahovat?
Lískooříškové , burákové či jiné "oříškové" pomazánky, jedněmi milovány a vychvalovány, jinými zavrhovány. Jak to s nimi vlastně je. Jsou pro nás prospěšné nebo nikoli? Jaký obsahují olej (tuk)? Co všechno dalšího ještě obsahují?
Nabídka v oblasti výrobků, kterým možná i vy říkáte nuggety a nutelly, je široká. Od těch, které jsou spíš čokoládovým či kakaovým krémem s oříšky, až po oříškové pomazánky, ve kterých je kakao pouze minimálně obsaženou složkou.
Přesto mají povětšinou dva stejné znaky. Jsou velmi sladké (obsahují velké množství cukru, glukózo-fruktózového sirupu nebo obojího) a palmový tuk.
Srovnávat mezi sebou se příliš nedají. Jedině, že byste si vzali vždy jen jeden druh – tomu tak třeba bylo loni v D Testu 10/2016, kde se porovnávali pomazánky typu Nutela. Článek najdete u nás na stránkách v sekci média.
Nedlouho poté se nejen složení (kvalitě), ale i dopadu na zdraví věnoval díl Černých ovcí.
Poslední, kdo se těmito pomazánkami zabýval je pořad A Dost. Zde se pro změnu zaměřili na výskyt plísní a rakovinotvorných látek vznikajících při zpracování převážně palmového oleje. Plné testy zde.
Jde o tři substance derivované z glycodilu, který se nachází v rostlinných olejích. Jsou to glycidylové nasycené mastné kyseliny (GE), 3-monochloropropanediol (3-MCPD) a 2-monochloropropanediol (2-MCPD). Podle studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tyto látky ve většině rostlinných olejů, nicméně palmový olej obsahuje tyto látky ve zvláště vysokém množství.