Publikováno: 11.11.2016 Autor: ZdraváPotravina.cz
Pečená husa a mladé svatomartinské víno už tradičně patří k 11.11. a oslavám Svatého Martina ať už přijede, či nikoli na bílém koni.
Svatomartinské hody - husa a mladé víno
Bez vína a
husy by nemohla proběhnout oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11.
listopadu, a kdy k nám podle pranostiky Martin přijíždí na bílém koni a
s ním i první sníh. Husa se obvykle podává s knedlíkem (houskovým i
bramborovým) a červeným zelím.
Jedna
legenda praví, že husy při kázání sv. Martina rušily, proto skončily na pekáči.
Další příběh hovoří o tom, že husy sv. Martina prozradily, když se mezi nimi
ukrýval.
K huse
se pije mladé „svatomartinské“ víno a jeho pití má tradici již od vlády krále
Josefa II. Aby víno mohlo být takto označeno, musí být sklizeno jako první víno
podzimního sběru. Povolené odrůdy jsou čtyři – Müller Thurgau a Veltlínské červené
rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro vína růžová a červená.
Na pultech se svatomartinské víno nesmí objevit před 11. listopadem.
Dalšími
pokrmy, které se konzumují na svátek sv. Martina, mohou být husí játra,
svatomartinské koláčky, koblihy nebo jiné sladké pečivo.