Publikováno: 06.10.2016 Autor: ZdraváPotravina.cz
Víte jaký je rozdíl mezi ovocným nápojem, džusem nebo nektarem? Víte, co je to koncentrát?
Často se na našich pultech setkáváme s nápoji s podílem ovocného či zeleninového koncentrátu.
Tyto nealkoholické nápoje s podílem ovoce a zeleniny upravuje vyhláška č. 335/1997 a člení je do několika skupin.
Vyrábí se fyzikálním odstraněním určitého podílu vody (odpaření vody na odparce). Původní podíl je 6 x zakoncentrován. Takto vyrobený koncentrát slouží pro výrobu 100 % šťáv - džusů, kdy se chybějící podíl doplní. Tyto nápoje bývají bez nebo s minimem přídatných látek.
Jde o zahuštěnou směs surovin k výrobě nápoje, určená k přípravě nápojů ředěním. Tato směs může být k dostání ve formě prášku, granulí, které jsou rozpustné ve vodě. Známým příkladem je sirup, s vyšším podílem přírodních sladidel (sacharózy, fruktózy, glu-fru nebo glu-fru sirup).
Vývojem technologií se můžeme setkat s:
Čerstvá (fresh šťáva) ovocná nebo zeleninová – produkt musí být dále neošetřený, lze přidávat pouze byliny a semena
Přírodní ovocná nebo zeleninová šťáva – není povoleno přidávání dalších složek, je povolené jen šetrné ošetření (do 35 °C – inaktivace mikroorganismů), metoda paskalizace (použití vysokého tlaku), lisování – přímo lisovaná „direkt šťáva“ - příklad MOŠT. Tyto nápoje jsou však méně stabilní, proto nutno skladovat při chladírenské teplotě.
Nektar – podíl ovoce 25 - 50 %.
Dle vyhlášky - nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou.
Pozor na cukr, nektar je skoro vždy doslazovaný. Cukr (glukózo-fruktózový sirup) „nahrazuje" sušinu ovoce.