Publikováno: 26.06.2021 Autor: Daniel Kalmus
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil souhrnnou zprávu o reziduích pesticidů v potravinách. je to lepší nebo horší? Je potřeba se obávat? Nebojte - NENÍ!
Nejnovější zpráva týkající se reziduí v potravinách v rámci Evropské unie je nyní k dispozici. Poskytuje informace ohledně hladin reziduí pesticidů v potravinách, které jsou běžně konzumovány v Evropské unii.
V roce 2019 bylo analyzováno celkem 96 302 vzorků, z nichž 96,1% splňovalo zákonem povolené limity. U podmnožiny 12 579 vzorků analyzovaných v rámci kontrolního programu koordinovaného Evropskou unií (EU-coordinated control programme – EUCP) bylo 98 % v zákonných mezích.
EUCP analyzoval náhodně odebrané vzorky z 12 skupin potravinářských produktů – jablka, hlávkové zelí, hlávkový salát, broskve, špenát, jahody, rajčata, zrno ovsa, zrno ječmene, víno (červené a bílé), kravské mléko a vepřový tuk. Z těchto kontrolních odběrů bylo zjištěno, že:
V porovnání s rokem 2016, míra překročení poklesla u broskví (z 1,9 % na 1,5 %), u hlávkového salátu (z 2,4 % na 1,8 %), u jablek (z 2,7 % na 2,1 %) a u rajčat (z 2,6 % na 1,7 %).
Míra překročení naopak vzrostla u jahod (z 1,8 % na 3,3 %), u hlávkového zelí (z 1,1 % na 1,9 %), u vinných hroznů (z 0,4 % na 0,9 %) a u vepřového tuku (z 0,1 % na 0,3 %). U kravského mléka, stejně jako v roce 2016, nebyla zjištěna žádná překročení.
Z výsledků vyplývá, že je nepravděpodobné, že by potravinářské produkty analyzované v roce 2019 představovaly problém pro zdraví spotřebitelů. Navrhuje se však řada doporučení, jak zvýšit účinnost evropských kontrolních systémů, a tím pokračovat v zajišťování vysoké úrovně ochrany spotřebitele.
Zpráva Evropské unie o reziduích pesticidů v potravinách, 2019:
The 2019 European Union report on pesticide residues in food
Zdroj: Bezpecnostpotravin