Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Po které hotovce sáhnout, když se Vám nechce vařit?

Publikováno: 04.05.2023     Autor: FÉR potravina

Ne vždy je čas, nálada či prostor na vaření a v takových situacích se o slovo hlásí chlazené hotové pokrmy, takzvané hotovky. Uspokojí kromě hladu i chuťové pohárky? Co nabízejí z nutričního hlediska?


Zastánci domácí kuchyně či gastronomických zážitků se na ně mohou dívat skrz prsty, ale své zákazníky hotové pokrmy z obchodních řetězců mají. Oproti domácímu vaření šetří zejména čas a starosti, ve srovnání s obědy v restauracích či z donášky jsou levnější. V době rostoucích cen si hotovky do mikrovlnky či trouby mohou najít cestu k vícero konzumentům než doposud.

Nabídka chlazených hotovek v supermarketech i menších obchodech s potravinami je široká. Pro účely testu jsme pátrali po takových jídlech, která najdete u většiny prodejců a zároveň mají srovnatelnou recepturu. První volba padla na italské lasagne bolognese, jež bývají s tímto sortimentem často spojovány a můžeme je označit za klasiku mezi hotovými pokrmy. K nim jsme přidali zástupce asijské kuchyně – kuřecí kung pao s rýží.

Co se skrývá pod obalem?

Ochutnávku pro nás jako obvykle prováděla specializovaná laboratoř. Komisi tvořilo 12 proškolených hodnotitelů obeznámených s recepturami obou testovaných pokrmů. Všímali si vzhledu, vůně a chuti hotovek, připravených podle návodu na obale. Pozornost věnovali konzistenci jednotlivých složek, intenzitě i příjemnosti charakteristických chutí a prověřili také slanost a případné pachutě. Většina lasagní vyšla z ochutnávky s kladným hodnocením. Narazili jsme sice i na nějaké nedostatky, ale celkově můžeme říct, že hotové boloňské lasagne chutnají poměrně dobře. Oproti tomu asijské hotovky mají co dohánět. Celkem prošel jen jeden výrobek, ostatní měly více nedostatků. 

Při hodnocení deklarovaného složení jsme si vzali na pomoc autentické recepty originálních variant testovaných pokrmů. Jejich ingredience najdete v boxech. Ukázalo se, že vaničky skrývají více či méně modifikované verze italského a se­čuánského pokrmu.

Podstatně variabilnější bylo kung pao. V seznamu ingrediencí jsme kromě kuřecího masa, chilli a arašídů našli pestrou škálu zeleniny, od červené papriky, cibule až po žampióny, pórek či brokolici. Místo typické sečuánské speciality tak spotřebitel dostane spíš v tuzemsku rozšířenou kuřecí „čínu“. V seznamech složení jsme pátrali také po přidaných konzervantech, barvivech či glutamátu sodném (E 621). Glutamát dodává jídlům lákavou umami chuť, intenzitu a plnost. Všechna balení se glutamátu v podobě éčka vyhnula a zmíněnou pátou chuť nechala pouze na sójové omáčce, hydrolyzovaných bílkovinách či jiných surovinách, které jsou přirozeným zdrojem glutamátu. 

Letmým pohledem by se mohlo zdát, že chlazené lasagne se originálního italského receptu poctivě drží. Při bližším zkoumání informací na etiketách jsme ale pár odchylek objevili. V hotovkách jsme například nenašli červené víno, tři vzorky postrádaly mrkev a po parmazánu či jiném italském sýru rovněž nebyla ani stopa. Místo něj výrobci použili ementál či goudu.

Čím vás hotovky naplní?

Obsah soli v jedné porci se u lasagní pohyboval od 3 do 4,4 g, což lze považovat za uspokojivé. Rovnou však dodejme, že doporučená denní dávka soli činí 5 g a jedním obědem si tak můžete značnou část pomyslného přídělu vyčerpat. V množství cukru byly rozdíly o něco znatelnější. Pokud jde o energii, potřeby kaž­dého člověka se liší a ovlivňuje je řada faktorů. Dle referenčních hodnot dospělý člověk v průměru za den přijme okolo 8400 kJ. Nejvydatnější lasagne vám jedním obědem zajistí více než třetinu celkového energetického příjmu.

Kung pao hotovky byly v průměru o něco slanější, některé porce vyšly i na 5 g soli. Rozdíly v energetické hodnotě byly ještě výraznější než v případě lasagní. Opět platí, že dostatek kalorií si zajistíte se všemi pokrmy a plusem je spíše jejich menší množství.

Zdroj: dTest 4/2023

Nejnovější články

Vánočky s dTestem

Vánočky určitě patří na vánoční stůl. Ne každý ji umí nebo má čas si ji upéct.…

Jak si vybrat rybu

Pořád u vás ještě vítězí ryba, bramborový salát a rybí polévka? Poradíme jak…

Sortimentů obchodů přibývají rostlinné alternativy - ALE...

A díky navyšujícímu se počtu příznivců alternativního stravování dnes není…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?