Publikováno: 09.01.2018 Autor: FÉR potravina
Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké potraviny vlastně najdete na bezlepkovém trhu?
Sortiment dostupných bezlepkových potravin se v posledních letech značně rozšířil a nyní obsahuje širokou škálu garantovaných bezlepkových produktů. I u nás na webu je možné vyhledávat potraviny s ohledem na obsah lepku, resp. obilovin obsahujících lepek.
Obecně lze říct, že mnohé bezlepkové produkty, které jsou nyní dostupné na trhu, obsahují velké množství složek nezbytných pro odstranění lepku a poskytující produktům správnou konzistenci a pevnost, kterou by jinak neměly.
Mezi tyto složky patří:
· Aditiva neboli Éčka
Tedy stejné látky, které se běžně používají i v produktech bez lepku.
· Hydrogenované tuky
Použití těchto látek výrazně zlepšuje konzistenci produktů, ale pokud jsou tuky hydrogenované jen částečně, jsou rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění.
· Vejce, mléko (deriváty), bílý cukr, rafinovaná mouka, sůl a pivovarské kvasnice
Použití těchto složek opět přispívá ke zlepšení konzistence. Výrobky jsou pak ale bohatší na tuky (kalorie), jednoduché cukry a sůl. Bohužel obsahují jen velmi malé množství vlákniny.
· GMO
Hlavní přísadou bezlepkových výrobků je kukuřice, která je zejména mimo území EU nejčastěji geneticky modifikovanou plodinou.
Bezlepkové produkty z BIO-PRO
Italská firma PROBIOS splňuje nové trendy na bezlepkovém trhu, který vyžaduje, kromě garance nepřítomnosti lepku, další záruky týkající se původu surovin, nutriční kvality a etické a senzorické kvality.
Po letech experimentování a postupného vylepšování produktů můžeme říci, že produkty PROBIOS předcházejí koncepci produktů bez lepku hned v několika aspektech:
BIO – nepoužívají se pesticidy, syntetická hnojiva ani syntetická aditiva (Éčka). Používají se jen přírodní přísady jako guarová guma (E412) nebo jablečná vláknina a přírodní příchutě. Nepoužívají se GMO plodiny.
VÝŽIVOVÁ KVALITA – neobsahují hydrogenované tuky, bílý cukr a mají snížený obsah soli. Neobsahují mléko (a jeho deriváty), vejce ani kvasnice, aby produkty byly vhodné i pro jiné alergiky než pouze pro celiaky. Pro vylepšení amino profilu a zajištění vlákniny se doplňují s pohankou, prosem, quinou a amarantem.
ETICKÁ KVALITA – označením zemědělského původu komodit se zvětšuje transparentnost pro spotřebitele. Mimo jiné, toto je jedno z hodnotících kritérií pro udělení loga FÉR potravina. Kakao a cukr jsou suroviny tzv. spravedlivého obchodu – Fair Trade.
SENZORICKÁ KVALITA – bezlepkové výrobky společnosti PROBIOS jsou vyráběny s cílem nabídnout skutečnou alternativu k produktům s lepkem, se srovnatelnou chutí a konzistencí, bez použití velkého množství syntetických Éček a z velmi kvalitních surovin. Díky tomu jsou PROBIOS bezlepkové produkty vhodné a ceněné všemi spotřebiteli a vhodné pro celou rodinu.
BIO bezlepkové potraviny můžete zakoupit v e-shopu www.bio-pro.cz a také v kamenné prodejně BIO-PRO, Pod Kaštany 9, Praha 6 – blízko stanice metra Hradčanská.
Na všechny výrobky společnosti PROBIOS, které jsou v naší databázi, se můžete podívat zde.