Publikováno: 09.12.2016 Autor: Zdravá potravina
Až doposud bylo uvádění výživových hodnot dobrovolné, od 13. prosince letošního roku bude pro většinu výrobců povinné uvádět sedm údajů, a to energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl.
Až doposud bylo uvádění výživových hodnot dobrovolné, od 13. prosince letošního roku bude pro většinu výrobců povinné uvádět sedm údajů, a to energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje budou muset být viditelně uvedeny.
Tyto základní údaje mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Pokud se ale bude jednat o fortifikaci (cílené dodání vitamínů a minerálních látek do potraviny) musí být obsah VŽDY uveden a současně musí být přidána i informace kolik toto množství představuje z doporučené denní dávky (%DDD).
Potraviny, které již byly uvedeny na trh nebo byly označeny před 13. prosincem 2016 a tabulku nenesou, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců.
Výjimka se vztahuje např. na nebalené potraviny (pekařské výrobky, pultový prodej krájených masných výrobků), v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních, potraviny s malým obalem (největší plocha je menší než 25 cm2), nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 %, nezpracované potraviny (např. čerstvé maso, ovoce a zelenina), čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky. Výživové údaje nebudou muset uvádět ani výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství, tj. v množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, přičemž tento výrobce zaměstnává maximálně 10 zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.
Kompletní seznam výjimek je uveden v příloze nařízení o označování potravin EU č. 1169/2011.
zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR