Publikováno: 26.03.2021 Autor: FÉR potravina
Riziko z potravin Potravinářská inspekce varuje před dalším nebezpečným doplňkem stravy s vysokým obsahem amygdalinu (25.3.2021)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu doplněk stravy s nadlimitní koncentrací látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy.
Jedná se o doplněk stravy B17 PREVENTUM, 100 mg, 75 tobolek, datum minimální trvanlivosti: 06. 11. 2022, šarže: L 20-HM 709CZ-06.05., výrobce: Green idea s.r.o., Vodova 1367/40, 612 00 Brno. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti Herbamedicus, s.r.o., Ostružnická 325/6, 779 00 Olomouc.
Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 84,7 miligramů (mg), což cca 3,5násobně překračuje maximální denní dávku, kterou lze považovat za bezpečnou.
SZPI varuje všechny spotřebitele před konzumací uvedené šarže doplňku stravy.
Potravinářská inspekce nařídila neprodlené stažení nebezpečné šarže z tržní sítě a odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.
S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
O zjištění nebezpečných doplňků stravy s velmi vysokým obsahem amygdalinu SZPI informovala v tiskových zprávách dne 9. 3. 2021 a 28. 1. 2021.
Zdroj: SZPI