Publikováno: 05.12.2020 Autor: FÉR potravina
Není cukr jako cukr: Na co si dát pozor při výběru?
Vánoce jsou skoro za dveřmi a s nimi přichází také čas pečení cukroví. A co by to bylo za cukroví bez vanilky a skořice, že? Tak si při nákupu dejte pozor, po jakém vanilkovém či skořicovém cukru sáhnete.
V obchodech je spousta druhů různých vanilkových a skořicových cukrů. Mnoho lidí volí nejlevnější variantu, anebo se řídí hezkým obalem, čtete však také etikety?
Vanilin není vanilka
Na první pohled to nepoznáte, pokud si však pořádně přečtete název poznáte, že na některých obalech se píše o vanilce a jinde zase o vanilinu. Vanilkový cukr obsahuje pravou vanilku a její množství je uvedeno ve složení na obalu. Vanilinový cukr však vanilku neobsahuje, a to ani v malém množství, jedná se v podstatě o cukr, který má aroma vanilky.
Kromě pořádného přečtení názvů se můžete podívat také na cenu. Zatímco vanilkový cukr stojí od 8 Kč více, tak vanilinový cukr stojí 1,5 Kč – 5 Kč.
Kolik skořice je ve skořicovém cukru?
Obaly se vyplatí číst i v případě nákupu skořicového cukru. Zatímco ty nejlevnější skořicové cukry obsahují 10–11 % skořice a zbytek je opravdu jen cukr, ty dražší mohou mít skořice o něco více. Většinou se však nejedná o větší množství než 20 %.
Vyrobte si vanilkový a skořicový cukr doma
Právě kvůli výše uvedeným faktům je nejlepší volbou použít jenom čistou mletou skořici, případně vanilkový lusk. Chcete si však vyrobit svůj cukr s vůní skořice či vanilky? Je to snadné, stačí vám cukr krystal, mletá skořice či vanilkový lusk. Obě ingredience smícháte a máte hotovo. Navíc to budete vy, kdo přímo ovlivní, kolik procent cukru a kolik procent skořice či vanilky ve vašem produktu bude.
Zdroj: Seznam zprávy