Publikováno: 28.01.2009 Autor: Neznámý
Látky obsažené v jídle mohou vyvolat alergii a nesnášenlivost potravin.
V následující tabulce jsme připravili nejčastěji se vyskytující zdroje alergenů z potravin.
Mléčné výrobky: mléko, smetana, zmrzlina, rýry a jogurt
Příznaky: zácpa, průjem, plynatost, migrény (sýr), u batolat může způsobit větry, ekzém.
Lepek: mouka, pečivo a chléb, sušenky, žito, oves, ječmen, pivo, potraviny obsahující strouhanku,
polévky v konzervě, vývar v kostce,
Příznaky: celiakie, migréna,
Ořechy: arašídy, vlašské ořechy, kešu, potraviny obsahující ořechy jako ořechový chléb, sušenky,
zmrzlina, ořechový olej
Příznaky: vyrážka, nadýmání, ekzém,
Sójové boby: sójová omáčka, sójová mouka, sójové mléko, tofu, sójový olej, kondenzované polévky,
směsi na dorty, palačinky
Příznaky: bolest hlavy, poruchy trávení
Vejce: bílek, potraviny obsahující bílek jako dorty, dezerty, sněhové cukroví,dezertní pěny, majonéza
Příznaky: vyrážka, nadýmání, žaludeční potíže, mohou vyvolat astma, ekzém
Plody moře: korýši, mlži
Příznaky: migréna, nevolnost, dlouhodobé žaludeční potíže
Med, sezam, tuňák, ...
Příznaky: časté alergické reakce, mírné až bouřlivé projevy ( astma, zhoršení dýchání, ...)