Publikováno: 13.04.2023 Autor: Slunew
Měď patří mezi kovy, někteří si představí měděný okap, někteří technické slitiny, postřiky na ochranu rostlin, někteří hrozbu pro náš organismus. Je tomu tak? máme se bát, že ji z prostředí a potravin přijímáme moc? Nebojte, nemusíme!
Měď je základní mikroživinou pro všechny živé organismy včetně člověka. Příliš mnoho nebo příliš málo mědi ve stravě může vést k zdravotním problémům. Měď je přirozeně přítomna v mnoha potravinách a do potravinového řetězce se dostává také v důsledku použití v organických i konvenčních pesticidech, krmivech a potravinářských přídatných látkách i jako živina v obohacených potravinách a potravinových doplňcích. A to je jeden z důvodů. proč EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nechal přepočítat a odhadnout množství, které máme šanci takto získat a na základě výsledků analýzy odborníků došel k závěru, že kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů NEPŘEDSTAVUJE pro obyvatele EU ŽÁDNÉ zdravotní riziko.
Nadměrné zadržování mědi v těle může být v průběhu času pro člověka toxické, postižena jsou zejména játra. Vědecký výbor úřadu EFSA dospěl k závěru, že při příjmu do 5 mg denně se nepředpokládá zadržování mědi, a stanovil přijatelný denní příjem (bezpečnou úroveň) 0,07 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti pro dospělou populaci. V návaznosti na to stanoví odborníci na výživu úřadu EFSA akceptovatelný příjem i pro mladší věkové skupiny.
Odborníci EFSA poprvé u této látky určili expozici ze všech dietárních i nedietárních zdrojů. K příjmu mědi významně přispívají přirozeně se vyskytující základní hladiny mědi v potravinách a složkách potravin a dlouhodobé používání měděného nádobí a měděných trubek. Přispění pesticidů, potravinářských a krmných aditiv nebo hnojiv je však zanedbatelné.
Kojenecká a pokračovací výživa se významně podílí na dietární expozici mědi u kojenců a batolat. Nepříznivé účinky expozice mědi u dětí se však neočekávají vzhledem k vyšším nárokům dětí na živiny potřebné pro růst.
V předchozím hodnocení se odborníci EFSA věnovali nedostatku mědi a adekvátnímu příjmu pro všechny věkové skupiny.
Vědecké práce:
Více informací:
Zdroj: EFSA