Publikováno: 21.10.2019 Autor: FÉR potravina
Poměrně odvážné rozhodnutí ministra zemědělství Miroslava Tomana, že chce aby český zákazník dostal kvalitní potraviny za rozumnou cenu.
16.10.2019 proběhlo již 230. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM , tentokrát na téma Potraviny a jejich kvalita z pohledu českého zákazníka.
Ministr zemědělství Miroslav Toman: „Pro českého zákazníka chceme kvalitu za férovou cenu. Obchodníci si nesmí myslet, že nám můžou naservírovat cokoliv.“
Již tento týden jde do Sněmovny novela zákona o potravinách, podle které je na trh zakázáno uvádět potraviny sice stejně označené, ale s odlišným složením pro jednotlivé členské státy EU.
„Zároveň zavádíme do novely zákona o významné tržní síle další opatření proti dvojí kvalitě. Je nepřípustné bránit odběrateli, zpravidla obchodnímu řetězci, v dovozu potravin, které jsou určeny k prodeji v jiném členském státě Unie. Bohužel jsme se setkali s tím, že dodavatel výslovně zakázal dovoz určitého druhu potravinářského zboží do Česka s tím, že je určeno pouze pro domácí trh,“ uvedl ministr Toman.
Ministr Toman uvedl, že u obchodních řetězců až 75 % výrobků v tržní síti pochází z ČR. Nicméně podle průzkumu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v celé tržní síti je ze zahraniční minimálně z 50 %. Záleží na komoditě. Například u slepičích vajec je to 51 % a u másla o hmotnosti 250 gramů 62 %.
„I nadále budeme podporovat kvalitní české výrobky od českých producentů. Loni jsme na to vydali 149 milionů korun, letos 200 milionů korun. Obdobné částky vydávají i naši sousedé v bývalých zemích EU-15, ovšem v eurech,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
České potraviny jsou vysoce kvalitní a bezpečné, což potvrdil například časopis The Economist, podle kterého se Česká republika loni umístila na 24. místě ze 113 zemí; mezi postkomunistickými státy je dokonce na prvním místě.
Žofínská fóra se pořádají od roku 1994 cca 5-6x za rok a věnují se ekonomickým otázkám, zejména pak problematice silniční a železniční dopravy, stavebnictví a dopravní infrastruktury, bezpečnosti, zemědělství, kvalitě potravin atd. Za dobu pořádání fór se ve Velkém sále vystřídali prezidenti, předsedové vlád a jejich ministři, reprezentanti domácích i zahraničních vrcholných orgánů a organizací. Setkání a diskuse k daným tématům se v plénu pravidelně účastní hosté, především z řad špičkových manažerů, poslanců a senátorů, zástupců státní správy a samospráv, vysokoškolských profesorů a dalších odborníků.
Pokud byste se chtěli vědět, o čem se v minulosti již diskutovalo, máte možnost se podívat do archivu.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství