Publikováno: 06.02.2020 Autor: Slunew
Semínka jsou takovým malým zázrakem. Jsou plné vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jaké účinky mají na naše zdraví a co vše vlastně dokáží?
Důležité je zmínit, že největší užitek ze semínek budeme mít pokud je budeme jíst syrové (tepelně neupravené), protože jen tak si zachovají všechny prospěšné látky. Drtit, mlít a namáčet je můžeme bez obav.
Nejzdravějším semínkem je sezamové, protože obsahuje vysoké množství vápníku a tím bojuje proti osteoporóze a také vyživuje nehty a vlasy. Dále obsahují zinek.
Populární jsou také slunečnicová semínka, která obsahují hořčík, selen a vitamín E. S čím nám mohou pomoci? Snižují cholesterol a krevní tlak, zlepšují stav pokožky, zpomalují šedivění vlasů a proces stárnutí a zmírňují astma i migrény.
Chia semínka jsou čím dál známější a oblíbenější, což je dobře, protože jsou velmi výživná. Obsahují rozpustnou vlákninu a tím na sebe vážou velké množství vody a vytváří tak gel. Hodí se ke konzumaci před i během sportu. Chia semínka jsou bohatá na vápník a omega 3 mastné kyseliny. Zabraňují řídnutí kostí a chrání organismus před volnými radikály.
Skvělá jsou i dýňová semínka s vysokým obsahem vitamínů A, D, B1, B2 a B6. Kromě toho obsahují zinek a hořčík. Posilují tedy obranyschopnost, regenerují vlasy a nehty, zklidňují nervy, snižují krevní tlak a pomáhají při problémech s trávením.
Konopná semínka se mohou chlubit tím, že obsahují kompletní bílkovinu a poslouží tak jako dokonalá náhrada masa. Dále obsahují omega 3 mastné kyseliny a hořčík. Tato semínka jsou ideální pro lidi s roztroušenou sklerózou, artritidou a Parkinsovou chorobou. Také umí další věci, třeba zlepšit stav pokožky a vlasů a eliminovat svalové křeče i únavu.
Potom tu máme semínka lnu plná vlákniny a omega 3 mastných kyselin. Při kontaktu s vodou (podobně jako chia semínka) tvoří sliz. Proč je to tak skvělé? Tento sliz totiž chrání stěny v žaludku a ve střevech. Právě proto jsou lněná semínka ideální na potíže s trávením a při hubnutí. Také léčí žaludeční vředy a záněty žlučníku. A co dál? Zvyšují kvalitu mateřského mléka a snižují vysoký cholesterol a krevní tlak.