Publikováno: 14.12.2022 Autor: Slunew
V zimě náš imunitní systém dostává zabrat. Zkusme ho podpořit dávkou vitamínu c z černého rybízu.
V časopise Výživa a potraviny dávaným Společností pro Výživu autoři z Vysoké školy chemicko-technologická v Praze publikovali článek o množství vit.C v různých produktech z černého rybízu.
Rybíz zahrnuje asi na 150 druhů rybízu a druhových kříženců rybízu a angreštu.
Černý rybíz se primárně pěstuje pro výrobu ovocných nápojů (šťáv a nektarů) a do určité míry se konzumuje i čerstvý. Zpracovává se též na džemy, pyré, želé, koncentráty, náplně (do sladkého pečiva), polevy, zmrzliny, cukrovinky, alkoholické nápoje (např. francouzský černorybízový likér Crème de cassis), funkční potraviny a další nealkoholické nápoje (např. čaje, ochucené minerální vody).
Bobule černého rybízu obsahují mnoho chemických sloučenin s prokazatelnými či potenciálně pozitivními aspekty pro lidské zdraví. Nás zajímal vitamín C.
Konzumace méně než 50 g bobulí černého rybízu odpovídá potřebné denní dávce vitaminu C pro dospělého člověka.
Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu.
Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků.
Celý článek s podrobnými výsledky je dostupný zde.