Publikováno: 03.09.2020 Autor: FÉR potravina
Rajčata bez chutě a vůně. Mnoho z nás má tuto skutečnost zažitou právě s rajčaty kupovanými. Tato nijaká chuť a absence vůně rajčat může být příčinou nevhodného skladování právě u vás doma.
Některá rajčata nemají téměř žádnou chuť ani vůni. Tato skutečnost se pojí především s těmi kupovanými. Ještě snad nikdy nikdo netvrdil, že by byla domácí rajčata bez chuti. Co je důvodem?
Asi víte, že chuť rajčat je ovlivněna především obsahem a poměrem cukrů, kyselin a aromatických látek, které vznikají intenzivním rozkladem hemicelulóz během zrání u tradičních odrůd. Tyto plody pak rychle měknou, ale mají zároveň intenzivnější a nejlepší chuť.
V odrůdách, které jsou určené k dlouhodobému skladování a přepravě je tento proces rozkladu hemicelulózy téměř zablokován. jednak už primárně obsahují všech těchto látek méně. na druhou starnu se u nich ale zvyšuje množství lehce stravitelné vlákniny. Toto vše je pak důvod méně výrazné chuti.
V dnešní době stále panuje mýtus, že se odrůdy určené pro delší skladování a přepravu sklízejí ještě v zeleném stavu a následně se nechávájí uměle dozrávat. To se dělo v dobách dřívějších, kdy ještě neexistovaly skladovatelné odrůdy (LSL).
Tipy na skladování rajčat
Po zakoupení rajčat z obchodu, není nevhodné je dávat přímo do lednice. Tento krok se negativně projeví na jejich chuti, vůni a konzistenci. V případě ještě ne zcela zralých kousků je nechte dozrát; ideálně na světle a sluníčku při 20 °C.
Zdroj: bezpečnost potravin a akademiekvality.cz