Publikováno: 10.05.2020 Autor: FÉR potravina
Už jsme zde dlouho nedávali nějaký ten recept od našich podporovatelů. Tak jeden je zde. valašská kyselica v podání Penny.
Mnozí množná likvidují poslední zbytky naloženého kysaného zelí. tak abyste ho nemuseli ze zeláků přendávat do lahví s do ledničky máme tady jeden recept na VALAŠSKOU KYSELICU, a to od Penny Market, s.r.o., který nám pravidelně umožňuje do naší databáze zadávat a fotit potraviny dostupné v jejich prodejnách.
hrst sušených hub, nejlépe hřibů
2–3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
sůl
1 lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
150 g anglické slaniny, nakrájené na kostky
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžíce hladké mouky
2 litry zeleninového vývaru
300 g kysaného zelí
2 nožičky párku, nakrájené na kolečka
2 stroužky česneku, drcené
5 kuliček pepře
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 kelímek zakysané smetany
kopr
špetka chilli koření (není nutné)
Nejprve namočte sušené houby do horké vody a nechte změknout. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli. Pak přidejte slaninu, nechte ji pěkně vyškvařit, posypte paprikou a za stálého míchání ještě moukou. Opékejte do růžové jíšky. Postupně přilévejte teplý vývar a vymíchávejte dohladka.
Zelí nechte odkapat přes cedník, lák zatím nevylévejte. Zelí (můžete ho nakrájet na menší kousky) vhoďte do polévky. Přidejte párky, vařené brambory, osolte a přidejte česnek i všechno koření kromě kopru. Vařte 20–30 minut. Těsně před koncem zakvedlejte do polévky smetanu, případně dochuťte koprem a chilli kořením. Pokud je polévka málo kyselá, přilijte trochu láku ze zelí.