Publikováno: 16.09.2019 Autor: FÉR potravina
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval nejnovější data o reziduích pesticidů v potravinách napříč Evropou.
Z hlediska pesticidů – respektive jejich reziduí, zdají se být potraviny v Evropě bezpečné.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zanalyzoval výsledky přibližně 88 000 vzorků odebraných z 28 členských států Evropské unie (EU), Islandu a Norska. Z České republiky bylo dodáno 1981 vzorků potravin. Tyto potraviny podle země původu byly z 48,6% z našeho zemědělství, 35,7% od zemědělců z EU, 10,8% ze zemí mimo EU a u 4,9% původ nebyl dohledatelný – znám byl pouze dovozce nebo výrobce.
Jak bylo zjištěno, téměř 96 % vzorků potravin neobsahuje zbytky pesticidů nebo obsahuje stopy, které nepřekračují maximální přípustné limity. Pokud se zaměříme jen na vzorky získané v naší obchodní síti, tak 55,9% analyzovaných potravin bylo pod hranicí povolených limitů, 42,1% v rozmezí povolených limitů a pouze 2% dané limity překračovala.
Co se týká ostatních států, tak menší % limitům nevyhovujících potravin měla Litva a Rumunsko (0,9%), Irsko (1,3%) a Island (1,7%) pak my se 2%. Nejhůře dopadlo Holandsko (9,5%) a Bulharsko (9,2%), vyšší pěti % bylo Finsko (5%), Belgie (5,6%), Portugalsko (6,8%), Kypr (6,1%) a Řecko (5,9%).
Pokud bychom se podívali na naše nejbližší sousedy, tak v Německu nevyhovělo 4,2% a zcela pod limitem bylo 41,3% a v Polsku nevyhovělo 3,3% a pod limitem bylo 50,7%.
Pokud bychom se podívali na komodity (vždy první číslo jsou% nevyhovujících vzorků a druhé zcela pod limity) tak nejlépe vychází výrobky pro malé děti (myšleno z pohledu legislativy ne námi pro děti nakupovaných) 1,5% / 94,6%, pak následují živočišné produkty 1,1% / 87,5%, obiloviny 2,8% / 68,8%, ovoce a ořechy 4,2% / 36,6%, zelenina 4,8% / 53,8% a nejhůře na tom jsou produkty typu olejniny, čaj a káva 6,6% / 65,6%.
Pokud se chcete podívat podrobněji třeba odkud produkty v jednotlivých státech pocházely nebo jaké druhy ovoce a zeleniny byly zkoumány a jak dopadly, tak vše lze vyhledat pomocí speciálně vyvinutého nástroje pro vizualizaci dat úřadu EFSA.
Další doprovodné texty naleznete zde:
· 2017 EU report on pesticide residues in food
· At a glance: Pesticide residues in food
· FAQ: 10 things you need to know about this year’s report
Zdroj: EFSA