Publikováno: 08.11.2020 Autor: FÉR potravina
Balené vlašské a rybí saláty ze supermarketů. Obsahuje toto zboží ze sortimentu lahůdek skutečně lahůdkové ingredience?
Vařené brambory, šunkový salám, nakládaná zelenina, majonéza, marinovaní sledi. Výčet hlavních surovin pro přípravu vlašského nebo rybího salátu. Seznam není dlouhý a není příliš složitá ani jejich příprava. Přesto někteří z nás raději sáhnou po některém salátu z chladícího pultu nabízených supermarkety. Právě na tyto výrobky, konkrétně na vlašský a rybí salát v majonéze, případně s jogurtem bylo zaměřeno srovnání, které provedli pracovníci dTestu..
V testu bylo hodnoceno 13 balených vlašských a 15 balených rybích salátů. Toto množství tvořila opravdu pestrá směs nejrůznějších výrobků. Důvodem je především to, že složení lahůdkářských výrobků – salátů, pomazánek, nakládaných ryb, obložených baget nebo chlebíčků – neupravují žádné předpisy.
Legislativa stanovuje pouze hygienické limity a obecná pravidla používání přidatných látek (E). Ale receptura i kvalita použitých surovin jsou plně v rukou výrobce.
Určitě se vyplatí u vlašských salátů sledovat především složení salámu (ideálně bez přídavku škrobu a barviv) a u rybích salátů preferujte ty s co nejvyšším obsahem rybího masa.
Kompletní výsledky testu, včetně tipů, na co se zaměřit při výběru vlašského nebo rybího salátu se dočtete na stránkách dTestu 10/2020.