Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

SE znečištěním prostředí je potřeba i nových výzkumů na dopad lidského zdraví skrz potraviny.

Publikováno: 19.08.2023     Autor: převzato od SZU

Mezinárodní studie neuro-vývojových zdravotních rizik z kombinované expozice olovu, metylrtuti, anorganickému arsenu, polychlorovaným bifenylům, polybromovaným difenyletherům a fluoridu


Mezinárodní konsorcium (včetně českého pracoviště Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu – CZVP SZÚ) pracovalo několik roků na hodnocení zdravotních rizik  směsí dietární expozice kontaminujícímu olovu, metyl-rtuti, anorganickému arsenu, fluoridu, polychlorovaným bifenylům (NDL-PCB) a polybromovaných difenyletherům (PBDE). Všechny látky byly spojené s poklesem kognitivních schopností měřených v rámci výzkumu, v potravinách jako pokles IQ. Výsledky byly zveřejněny v časopise International Journal of Hygiene and Environmental Health 251 (2023) 114167.

Standard referenční index

Známé kontaminanty, chemické látky, se často měří ve dlouhých studiích biomonitoringu u lidí. Použilo se „individualizovaného modifikovaného referenčního indexu“ (mRPI). Expozici účinnosti jsme popsali u vybraných látek. Jako ekvivalentní standardní hodnota bylo použito olovo.

Mezinárodní konsorcium spolupráce

Expoziční dietární hodnoty se hodnotily v devíti evropských zemích (Nizozemí, Velká Británie, Slovinsko, Kypr, Francie, Dánsko, Chorvatsko, Rakousko, Česká Republika). Hodnotily se skupiny ve čtyřech různých věkových skupinách – batolata, malé děti, dospívající a děti s mentálním postižením, ženy ve věku 18-45 let.

Kombinované tolerovatelné hladiny překročily mediány expozice

Populace ve všech uvažovaných zemích překročily kombinované tolerovatelné hladiny při mediánu expozice. Nejvíce se podílely na kombinovaných expozicích NDL-PCB v rybách, mořských plodech, a mléčných výrobcích, dále olovo v obilovinách a v ovoci, dále metyl-rtuť v rybách a jiných mořských plodech, ale také fluorid ve vodě.

Identifikovali jsme nejistoty týkající se pravděpodobnosti společné expozice. Hodnocení specifických koncových bodů referenčních hodnot (ESRV) bylo založené na epidemiologických údajích o zvířatech a jejich expozici.

Kognitivní procesy jsou jasná zdravotní rizika

Nejistoty vedou ke složitému výsledku podhodnocení i nadhodnocení. Výsledek by vyžadoval  pravděpodobnostní modelování založené na znalosti pro integraci identifikovaných nejistot. Identifikované nejistoty mohou být využity ke zpřesnění budoucích mixtur kontaminantů pro hodnocení zdravotních rizik (MRA) v kognitivních procesech (IQ).

Zdroj: International Journal of Hygiene and Environmental Health 251 (2023) 114167 a SZU

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Jakou ledničku si vybrat?

FÉR potravina se zabývá potravinami, ale je potřeba je i správně skladovat a k…

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?