Publikováno: 21.02.2020 Autor: Slunew
Semínka jsou takovým malým zázrakem. Jsou plná vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jak je v kuchyni používat, abychom z nich dostali maximum?
Sezamová, slunečnicová, dýňová, konopná, chia… Semínek je opravdu velké množství. Proč jsou jednotlivá semínka tak skvělá a zdravá si můžete přečíst v tomto článku. Teď se zaměříme na to, jak je v kuchyni využít.
Nejsnazší je koupit si již opražená semínka, anebo si je doma opražit a následně je mít jako pochoutku k televizi nebo jako zdravou svačinku. Posloužit mohou také jako mlsání, pokud zvolíme variantu semínek namáčených v čokoládě.
Semínka jsou skvělá také jako posyp – na pečivo, salát, těstoviny, do polévek, ale také do sladkých kaší a pudingů.
Pokud jste vegani, anebo ze zdravotních důvodů nejíte vajíčka, vyzkoušejte chia a lněná semínka, která po kontaktu s vodou mají gelovou formu a poslouží tak jako „spojovač“ namísto vajec do těsta, karbanátků i dezertů.
A ještě jeden typ pro vegany a milovníky zdravého životního stylu. Rostlinné „(ne)mléko“. Velmi chutné je například makové, konopné či sezamové mléko. Rozhodně ale nemyslíme kupované, ty velmi často obsahují i různé gumy apod. Vyrobte si vlastní, domácí. K jeho přípravě stačí jen semínka alespoň na 24 hodin namočit do vody. Poté vodu slijeme, přidáme čerstvou vodu a rozmixujeme do hladka. Ideální je následně nápoj přecedit přes plátěný filtr. K dochucení lze přidat ovoce, med či jiný sladký sirup.
A co dál? Semínka můžeme využít také na pesto, anebo je nechat naklíčit a klíčky využít do salátů nebo jenom ozdoba třeba na chleba s máslem nebo tvarohem.