Publikováno: 22.10.2023 Autor: FÉR potravina
Posledním z log, které je zcela shodné pro všechny unijní státy je chráněné zeměpisné označení - CHZO.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO) je podobně jako chráněné označením původu (CHOP) označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa. Na rozdíl od CHOP či zaručené tradiční speciality u CHZO je postačující, aby pouze některá fáze výroby (výroba, zpracováni nebo příprava) potraviny nebo zemědělského výrobku proběhla ve vymezeném území. Název regionu, určitého místa nebo ve výjimečných případech země, používaný k označení zboží pocházejícího z tohoto území, jestliže toto zboží má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst tomuto zeměpisnému původu, a jestliže výroba nebo zpracování anebo příprava takového zboží probíhá ve vymezeném území.
Opět i označení CHZO podléhá pravidelným kontrolám dodržování specifikací. Tyto kontroly provádí orgány státní správy, tj. Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Náklady na kontroly hradí uživatelé chráněného označení.
V české republice toto označení nesou například Olomoucké tvarůžky, Jihočeská zlatá Niva, Březnický ležák, Hořické trubičky, Třeboňský kapr, Štramberské uši či karlovarský suchar.