Publikováno: 11.01.2021 Autor: Daniel Kalmus
Zima je období, kdy je výběr čerstvého lokálního ovoce a zeleniny velmi omezený. Ale přesto se vybrat dá.
S příchodem zimy a úbytkem čerstvých potravin přichází otázka, co za ovoce a zeleninu vlastně jíst. Dovážené suroviny z druhého konce světa mnohdy nenadchnou svou chutí a po výživové stránce se také nemohou srovnávat se sezónní produkcí.
Odpovědí na tuto otázku jsou právě ty druhy ovoce a zeleniny, které je možnost uskladnit a máme je po ruce celou zimu. Tyto druhy bychom měli konzumovat v mnohem větší míře než ty dovážené, které u nás přes zimu nerostou.
Výběr zeleniny a ovoce na měsíc leden
· celer
· cibule
· česnek
· černý kořen
· červená řepa
· dýně
· pastiňák
· petržel
· mrkev
· kedlubna
· pórek
· tuřín
· ředkev bílá a černá
· zelí bílé a červené
· růžičková kapusta
· jablka
· hrušky
Jako další skvělou alternativou je kvašená zelenina, kterou můžete mít k dispozici celý rok. Více o kvašené zelenině najdete v jednom z našich předešlých článků.