Publikováno: 06.02.2021 Autor: Daniel Kalmus
Čerstvá zelenina a ovoce z našich zahrádek pořád ještě v nedohlednu. Co je tedy v tuto dobu nejvhodnější kupovat, pokud nemáme ještě vlastní zásoby?
Na jaro, se kterým přichází možnost první sklizně některých druhů ovoce a zeleniny si budeme muset ještě chvíli počkat. Otázka je proto stále stejná, jak vybírat sezónně i v únoru?
Únor bývá jedním z nejchudších měsíců, co se sezonní zeleniny a ovoce týče. Zima je v plném proudu a zásoby z letních a podzimních měsíců pomalu dochází. Na trhu najdete především:
· řeřichu
· růžičkovou kapustu
· černý kořen
· čekanku
· celer
· brambory a sladké brambory
· pórek, cibuli, česnek
· mrkev a petržel
· jablka a hrušky
· zelí bílé a červené
Výběr není tak velký jako v období sklizně. Přes zimu proto můžeme vyhledávat i různé alternativy jako je například kvašená zelenina – jak na její přípravu se dočtete v jednom z předešlých příspěvků.
Proč je dobré vyhledávat sezonní potraviny v průběhu celého roku?
· Sezónní ovoce a zelenina je levnější než exotické ovoce, které je k nám potřeba dovážet (mnohdy až tisíce kilometrů)
· Z důvodu konzumace těchto potravin v průběhu celé historie je na ně naše tělo již přizpůsobeno
· Výraznější chuť díky přirozenému dozrávání
· Větší výživová hodnota
Zdroj: dTest