Publikováno: 03.04.2018 Autor: FÉR potravina
Sodík je pro lidský organismus velmi důležitý minerál. Udržuje rovnováhu tekutin, svalů, ale také nervového systému. Bohužel ho má většina z nás nadbytek. A nemusíme ani tolik solit, jelikož velké množství sodíku obsahují i potraviny, do kterých byste to nikdy neřekli.
Doporučená denní dávka sodíku je zhruba 2300 mg, což je přibližně pět gramů soli. Na den včetně kojenců v průměru připadá 16,5 g, což je třikrát víc, než je doporučená dávka. A za rok pak na každého Čecha připadá šest kilogramů soli.
Mražená jídla – rychle a snadně, nicméně ne příliš zdravě, alespoň co se týká množství sodíku. Jedna porce takového jídla může obsahovat i 790 mg sodíku. Číst etikety se v těchto případech skutečně vyplácí.
Cereálie – možná zdravá forma snídaně, nicméně s vysokým obsahem sodíku. Některé značky mají v jednom šálku cereálií až 250 mg sodíku.
Balené maso a uzeniny – balené výrobky obsahují více sodíku než čerstvé potraviny. Samozřejmě záleží na typu výrobku a pak také na výrobci. Sledovat etikety se v těchto případech opravdu vyplácí, jelikož „zdravější“ uzeniny (šunka apod.) mohou mít ve skutečnosti více sodíku než suché salámy apod.
Polévky – jsou zdravé, ale jen ty, které si uvaříte celé sami. Polévky v sáčku jsou obvykle plné sodíku. Například šálek kuřecí nudlové polévky může obsahovat až 744 mg sodíku. Pokud tedy nemáte dostatek času a přece jen sáhnete po takové polévce, pak vybírejte především ty se sníženým obsahem sodíku – v tomto případě se vyplácí sázet na polévky určené dětem.
Marinády a především sójové omáčky – jedna polévková lžíce sójové omáčky může obsahovat až 1024 mg sodíku. Samozřejmě existují i lehčí varianty těchto omáček, ale i ty jsou odborníky na výživu považovány za „sodíkové bomby“.
Tip: Zkuste zapomenout na všechny přesolené marinády a vyzkoušejte místo nich naložení masa do citrónové šťávy či octa, případně pomerančového nebo ananasového džusu, s čerstvými bylinkami.
Omáčky na těstoviny – usnadňujete si vaření nejrůznějšími omáčkami? Pak vězte, že i půl šálku omáčky na těstoviny může obsahovat 554 mg sodíku.
Kořenicí směsi či nakládané zeleninové chuťovky – jsou obvykle plné soli. I takové dvě lžíce nakládaných papriček jalapeňos můžou obsahovat až 568 mg sodíku.
Tip: Zapomeňte na směsi a raději vsaďte na čerstvé bylinky, případně pepř.
Slané oříšky – gram pražených, solených arašídů obsahuje 1,92 mg sodíku a velmi podobně je tomu u ostatních oříšků. Raději tedy volte nesolené varianty.
Předvařená rýže či instantní těstoviny – tyto urychlené potraviny obsahují obvykle v jedné porci více než polovinu denní dávky sodíku. Mnohem lepší je tedy volit obyčejné – nepředvařené suroviny.
Kečup – málokdo si uvědomuje, že i dochucovadla jako kečup obsahují velké množství sodíku. Jedna polévková lžíce kečupu tak může obsahovat 167 mg sodíku.
Minerální vody – mohou obsahovat sodíku víc než 1000 mg v jednom litru.