Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Publikováno: 27.04.2021     Autor: FÉR potravina

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy - to vše je součástí strategie bezpečnosti potravin na další desetiletí. Patří do ní zamezení rizik, která plynou z konzumace potravin, udržení a posílení kontroly bezpečnosti potravin, další vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy.


Ministerstvo zemědělství vydalo tiskovou zprávu ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030. Hlavní cíle strategie se dají rozdělit do 4 základních skupin se zaměřením jak na potraviny samotné, tak i na vzdělávání spotřebitele, ale i na otázku potřeba výživy (specifických živin) jako takové:

  1. potraviny na trhu nepředstavují riziko pro zdraví člověka
  2. systém bezpečnosti potravin je funkční a udržitelný
  3. vzdělaný spotřebitel má možnost informované volby
  4. výživa

Základním cílem Strategie je tedy zajištění benefitů pro spotřebitele - aby měli na trhu přístup pouze k bezpečným a kvalitním potravinám, a to jak nyní, tak i v budoucnosti, a mohli o nich získat dostatek ověřených informací.

Bezpečnost potravin se zaměří na:

  • zatížení potravních řetězců chemickými látkami a jejich snižování.
  • omezování mikrobiálních nebezpečí a zkoumání nově se objevujících nebezpečí (jako je například COVID-19 nebo mikroplasty).

Systém bezpečnosti potravin se musí podle dokumentu dále rozvíjet, aby zůstal funkční a udržitelný. Z tohoto důvodu je důležité podporovat vědu a stanovovat její úkoly v oblasti zemědělství a potravinářství. Důležitou roli mají také dozorové orgány a zavádění nových analytických metod pro odhalování falšování a kontrolu bezpečnosti potravin.

Pro spotřebitele je přístup ke spolehlivým informacím o bezpečnosti potravin základním kritériem, podle kterého se může sám rozhodovat. Údaje o tom, jak vyrábět, vybírat, používat, připravovat a skladovat potraviny zprostředkovává například Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) Ministerstva zemědělství (MZe) na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.

Další prioritní oblastí, která se přímo dotýká všech obyvatel, protože do značné míry ovlivňuje zdravotní stav populace je výživa. Této problematice se také věnují stránky ICBP zaměřené na dospělou populaci www.viscojis.cz a stránky poskytující vzdělávání dětem a materiály pro jejich pedagogy www.viscojis.cz/teens.

Strategie je otevřeným materiálem, její priority a cíle bude možné doplňovat podle aktuální situace. Navazuje na Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2014–2020.

Ještě letos MZe připraví spolu s Ministerstvem zdravotnictví a organizacemi, které zajišťují bezpečnost potravin v ČR, akční plán pro realizaci Strategie 2030. Vládě ho ke schválení předloží do konce tohoto roku.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Jakou ledničku si vybrat?

FÉR potravina se zabývá potravinami, ale je potřeba je i správně skladovat a k…

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?