Publikováno: 27.04.2021 Autor: FÉR potravina
Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy - to vše je součástí strategie bezpečnosti potravin na další desetiletí. Patří do ní zamezení rizik, která plynou z konzumace potravin, udržení a posílení kontroly bezpečnosti potravin, další vzdělávání spotřebitelů a otázky výživy.
Ministerstvo zemědělství vydalo tiskovou zprávu ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030. Hlavní cíle strategie se dají rozdělit do 4 základních skupin se zaměřením jak na potraviny samotné, tak i na vzdělávání spotřebitele, ale i na otázku potřeba výživy (specifických živin) jako takové:
Základním cílem Strategie je tedy zajištění benefitů pro spotřebitele - aby měli na trhu přístup pouze k bezpečným a kvalitním potravinám, a to jak nyní, tak i v budoucnosti, a mohli o nich získat dostatek ověřených informací.
Bezpečnost potravin se zaměří na:
Systém bezpečnosti potravin se musí podle dokumentu dále rozvíjet, aby zůstal funkční a udržitelný. Z tohoto důvodu je důležité podporovat vědu a stanovovat její úkoly v oblasti zemědělství a potravinářství. Důležitou roli mají také dozorové orgány a zavádění nových analytických metod pro odhalování falšování a kontrolu bezpečnosti potravin.
Pro spotřebitele je přístup ke spolehlivým informacím o bezpečnosti potravin základním kritériem, podle kterého se může sám rozhodovat. Údaje o tom, jak vyrábět, vybírat, používat, připravovat a skladovat potraviny zprostředkovává například Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP) Ministerstva zemědělství (MZe) na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.
Další prioritní oblastí, která se přímo dotýká všech obyvatel, protože do značné míry ovlivňuje zdravotní stav populace je výživa. Této problematice se také věnují stránky ICBP zaměřené na dospělou populaci www.viscojis.cz a stránky poskytující vzdělávání dětem a materiály pro jejich pedagogy www.viscojis.cz/teens.
Strategie je otevřeným materiálem, její priority a cíle bude možné doplňovat podle aktuální situace. Navazuje na Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2014–2020.
Ještě letos MZe připraví spolu s Ministerstvem zdravotnictví a organizacemi, které zajišťují bezpečnost potravin v ČR, akční plán pro realizaci Strategie 2030. Vládě ho ke schválení předloží do konce tohoto roku.
Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030
Zdroj: Ministerstvo zemědělství