Publikováno: 18.04.2021 Autor: Daniel Kalmus
Kolik je v nich soli? Masné výrobky se podílejí na celkovém přívodu sodíku z více jak 20 %. Hned po pečivu jsou druhým nejvýznamnějším zdrojem sodíku/soli v naší stravě.
V ČR tak oblíbené masné výrobky přispívají značkou mírou k už tak vysokému přijmu soli. Obvykle konzumujeme 2-3x více, než je zdrávo. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu. Testováno bylo 109 masných výrobků.
Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli z masných výrobků přijmou chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4-6 let a ženy starší 15 let (12-14 z celkového denního doporučení).
Masné výrobky jsou navíc dle IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) řazeny do skupiny karcinogenních látek č.1, tedy karcinogenní pro člověka. Z epidemiologický studií bylo shromážděno dostatečné množství důkazů o tom, že konzumace MV přispívá ke vzniku kolorektálního karcinomu. S každými 50 g zkonzumovaných MV roste riziko nádoru tlustého střeva a konečníku o 18 %.
Cíl projektu SZÚ-CZVP „Obsah soli v masných výrobcích“ bylo zjistit:
Všechny detaily k MV včetně grafů, porovnání konkrétních výrobků naleznete v technické zprávě AHEM: http://www.szu.cz/knihovna/ahem