Publikováno: 08.12.2020 Autor: FÉR potravina
Vzhledem k dnešní komplikované situaci vaří doma více lidí, než kdykoliv předtím. Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) proto zveřejnil několik opatření při zacházení se syrovým kuřecím masem.
Mnoho lidí si vzhledem k dnešní komplikované době vaří doma ze základních surovin a někteří dokonce poprvé. A právě teď je vhodná doba na osvojení si správných hygienických návyků, ať už v oblasti osobní hygieny, tak v oblasti bezpečnosti potravin.
Ray Dolan, generální ředitel organizace Safefood, řekl: „Rádi bychom připomněli, že pokud připravujete kuřecí maso, nikdy ho neoplachujte. V domnění, že ho čistíte, ve skutečnosti šíříte škodlivé bakterie, a to až do výšky 80 cm. Pouze důkladnou tepelnou úpravou, docílíme zničení bakterií, které způsobují onemocnění z potravin.“
Mezi základní pravidla patří, nikdy neoplachovat syrové kuřecí maso, tím zamezíme především kontaminaci dalších potravin a kuchyňských povrchů. Skladování kuřecího masa při správných teplotách a dbát na dostatečnou tepelnou úpravu. To znamená, že teplota uvnitř masa dosáhne 75 °C a tím dojde ke zničení bakterií. Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/jak-bezpecne-zachazet-se-syrovym-kurecim-masem.aspx https://www.fsai.ie/news_centre/press_releases/world_food_safety_day_04062020.html